Houdingskwaliteiten van mindfulness: zomerschool 2017

Barbara Doeleman geeft workshop tijdens mindfulness summerschool 2017

Act like you are mindful, maybe you’ll find out you are…

Tijdens de Zomerschool voor mindfulnesstrainers van het CvM (21-23 aug. 2017) verzorg ik voor mindfulnesstrainers een workshop over de houdingskwaliteiten van mindfulness.

Jon Kabat-Zinn noemt de houdingskwaliteiten van mindfulness ook wel ‘de hartkwaliteiten van mindfulness’.  Deze kwaliteiten ontstaan en bestaan bij de gratie van relatie. Zij worden aangesproken in relatie met onze eigen ervaringen, in relatie met de ander; in relatie met het leven zoals het zich ontvouwt. Mindfulness zonder deze relationele kwaliteiten is geen mindfulness, doch slechts opmerkzaamheid of aandachtigheid.

In deze workshop verkennen we de positionering, de betekenis en de waarde van de houdingskwaliteiten binnen het curriculum van Mindfulness-based Programs. Zijn het er nu zeven, acht, negen of zelfs tien? Vervolgens zullen we oefenen met diverse (nieuwe) werkvormen om de houdingskwaliteiten een plek te geven in de trainingen die mindfulnesstrainers geven. Dit ter verdieping en versteviging van het trainerschap en versteviging van het embodiment van de mindfulnesstrainer.

In onderstaand filmpje geeft Jon Kabat-Zinn toelichting op de houdingskwaliteiten van mindfulness en hoe deze een rol spelen in mindful leven:

houdingskwaliteiten mindfulness