Wat je moet weten over mindfulnesstraining

Goede mindfulnesstrainer vinden

Hoe zie je door de bomen het bos in het mindfulness-aanbod?

Voor mensen die op zoek zijn naar een mindfulnesstraining, voor zorgprofessionals die een mindfulnesstraining willen voorschrijven of aanbevelen; belangrijke praktische wetenswaardigheden op een rij….

Is elke mindfulnesstraining gelijk qua inhoud en opzet?

Nee. Het is belangrijk te weten dat er twee 8-weekse mindfulness-based programs bestaan die wetenschappelijk onderbouwd zijn en waar internationale richtlijnen voor bestaan:

  1. Mindfulness-based Stress Reduction (MBSR)
  2. Mindfulness-based Cognitive Therapy (MBCT)

De bovenstaande trainingen vinden hun basis in contemplatieve tradities, wetenschap, pedagogische en psychologische kennis en zijn geprotocolleerd. Alle andere mindfulnesstrainingen zijn vrij qua opzet en inhoud en ontberen daardoor gedegen wetenschappelijke onderbouwing. Meer lezen over mindfulnesstraining.

Hoe vind je een goede mindfulnesstrainer?


Mindfulnesstrainer is een apart beroep is, waar men specifiek voor dient te zijn opgeleid en dat vraagt om doorlopende bijscholing en beoefening. In Nederland is een mindfulnessvereniging waar alleen mindfulnesstrainers met een opleiding in MBSR en MBCT worden toegelaten: de VMBN. De categorie 1 trainers van de VMBN hebben de meest intensieve en gedegen opleidingen genoten.

Daarnaast speelt ook bij mindfulnesstrainers het aspect van persoonlijkheid, achtergrond in ontwikkeling en persoonlijke beoefening & toewijding een grote rol. Het mooist is een trainer te vinden via aanbeveling van anderen; zeker omdat ‘marketing en branding’ een steeds grotere rol spelen … En als je niet via via een trainer vindt, zorg dan dat je even persoonlijk kennis maakt voorafgaand aan de training; al is het telefonisch.

Bij welke uitdagingen is mindfulnesstraining effectief en helpend gebleken:

  1. Burn-out
  2. Stress-gerelateerde klachten
  3. Impulsregulatiestoornissen als eetstoornissen en verslavingsproblematiek
  4. Recidiverende depressies en piekeren
  5. Caregivers fatigue (mantelzorgers)
  6. Chronische pijnklachten, SOLK en/of chronische ziekte
  7. Gegeneraliseerde angststoornissen

Wordt mindfulnesstraining vergoed?

Zorgverzekeraars vergoeden in toenemende mate mindfulnesstraining vanuit de aanvullende verzekering omdat mindfulness in toenemende mate evidence based best practice is én omdat het kosten-baten-effectief is gebleken Soms is verwijzing van huisarts of medisch specialist nodig voor vergoeding, maar vaak ook niet. Voorwaarde is meestal dat de training gegeven wordt door een categorie 1 trainer van de VMBN.

De eerstvolgende mindfulnesstraining (MBSR) op open inschrijving die ik zal begeleiden start woensdagochtend 10 januari in Baarn. De eerstvolgende geaccrediteerde  mindfulnesstraining voor zorgprofessionals (i.s.m. Academie voor Medisch Specialisten) start op vrijdagmiddag 19 januari in Baarn. Benieuwd naar de volledige agenda van BFC? Of wil je meer over mij weten?

Ik wens jou en de jouwen een mindful en compassie vol 2018!

Hartelijke groet,

Barbara Doeleman