06 50522671info@bfcmind.nl

Mindfulness voor leerkrachten

Net als cognitieve of lichamelijke vaardigheden, kunnen we vaardigheden van mindfulness trainen. Hier hebben we ons hele leven wat aan. Mensen die meer mindful zijn ervaren meer balans, minder stress en zijn beter in staat relaties aan te gaan. Ook kinderen kunnen dit oefenen. Om Mindfulness in de klas meer te laten zijn dan een ‘trucje’ is het belangrijk dat het team van leerkrachten een draagvlak creëert voor mindfulness. Dit is de reden dat Barbara de leerkrachten van basisscholen traint, alvorens het in de klas wordt aangeboden.

De basis voor de leerkrachtentraining is de 8-weekse geprotocolleerde MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction).  Iedere week is er een groepsbijeenkomst van 2 uur en een kwartier. Aan de hand van diverse werkvormen oefent men vaardigheden om meer bewust in het dagelijks leven te staan en om beter om te kunnen gaan met stress en moeilijke situaties. De thuisbeoefening is een wezenlijk onderdeel van de training en ondersteunt de ontwikkeling van mindfulnessvaardigheden. Via schriftelijk materiaal wordt de behandelde stof nader uitgewerkt en verrijkt. Verder worden toepassingsmogelijkheden aangereikt voor in het dagelijks leven.

Een Mindfulnesstraining draagt o.a. bij aan:

  • Stressbestendigheid
  • Arbeidsverzuimpreventie
  • Kwaliteit van leven
  • Arbeidsplezier
  • Zelfcompassie

Van de school wordt gevraagd het volgen van een Mindfulnesstraining bij BFC Mindfulness en Compassie voor leerkrachten te faciliteren. Dit kan vanuit overwegingen van arbeidsverzuimpreventie, vergroten van arbeidsplezier en vanuit de visie dat leerkrachten die zelf een mindfulnesstraining hebben gedaan de oefeningen in de klas ook makkelijker zullen kunnen dragen en delen. Leerkrachten kunnen zich via open inschrijving opgeven voor één van de 8-weekse mindfulnesstrainingen bij BFC Mindfulness & Compassie.