Compassionate-based Care 1: Compassie kun je leren
6-weekse bijscholing voor huisartsen en medisch specialisten | ABAN accreditatie 15 punten
Deze training is bedoeld voor huisartsen en medisch specialisten, die compassie en medemenselijkheid als de basis van hoogwaardige zorg beschouwen en deze basis willen verstevigen.
Geen enkele zorgprofessional zal tegenspreken dat compassie het hart van goede zorg is. Toch wordt het daadwerkelijk vorm geven aan compassie in de hedendaagse zorg enorm uitgedaagd. Dat dit zich vertaalt in meer uitval van professionals door burn-out is evident. Minder bekend is dat wanneer compassie op de werkvloer van de zorg toeneemt, het aantal medische missers daalt, innovatie floreert, kosten afnemen en teamwerk wordt verstevigt. Onder andere The King’s Fund (UK) deed hier op verzoek van de NHS uitgebreid onderzoek naar en de uitkomsten waren glashelder.
Het goede nieuws is dat compassie getraind kan worden, daar het een samenkomen van vaardigheden vraagt. In deze bijscholing leer je hoe je deze vaardigheden van compassie kunt versterken in de hectiek van de dagelijkse beroepspraktijk en oefen je vorm te geven aan compassie: naar de patiënt, naar je collega’s en niet om zijn minst naar jezelf. Processen van neuroplasticiteit spelen hierin een grote rol. In deze bijscholing staat -naast het ontwikkelen van vaardigheden van compassie en zelfcompassie- de integratie hiervan in de dagelijkse medische beroepspraktijk centraal. Deze vaardigheden zijn impliciet en expliciet onderdeel van de CanMEDS.
Na deze bijscholing heb jij:
- inzicht in betekenis van compassie vanuit verschillende perspectieven:
(neuro)wetenschap, contemplatieve tradities en zorgethiek
- inzicht in werkingsmechanismen achter compassie op het gebied van:
welbevinden en vitaliteit, communicatie, persoonlijk leiderschap, teamwerk, uitvalpreventie en omgaan met lijden in de dagelijkse beroepspraktijk
- handvatten om meer compassie in te brengen in jouw dagelijkse beroepspraktijk om daarmee jouw veerkracht en vitaliteit te verstevigen en de door jouw geleverde zorg te optimaliseren.
- handvatten om compassie te integreren in de volgende CanMEDs-competenties:
professionaliteit, samenwerken, gezondheid bevorderen (maatschappelijk handelen) en communicatie.
De volgende 3 stappen zullen bij elk thema gemaakt worden:
Studiebelasting:
In totaal is de studiebelasting 27,5 uur
6 bijeenkomsten van 2,75 uur (inclusief pauze) = 15 uur
5 maal 2,5 uur zelfstudie per = 12,5 uur
Werkvormen:
Tijdens deze bijscholing worden verschillende werkvormen gebruikt. Om de 3 stappen van kennis vergaren, oefenen en implementeren van het geleerde te doorlopen zullen plenaire presentaties worden afgewisseld met interactieve werkvormen, (zelf)compassieoefeningen en gefaciliteerde dialogen. Er wordt van je verwacht dat je ter voorbereiding van de bijeenkomsten aangereikte literatuur leest en oefent met wat je hebt geleerd.
Docent: Barbara Doeleman-van Veldhoven
Barbara is in Nederland één van de experts op het gebied van compassietrainingen en -programma’s voor zorg & organisatie. Haar passie is om mensen in de genoemde domeinen te ondersteunen in het cultiveren van kwaliteiten en vaardigheden van medemenselijkheid en compassie. Enerzijds voor meer balans en welzijn en anderzijds om hoogwaardige zorg te verstevigen en werkplezier en teamwerk te verstevigen. Daarnaast ligt haar hart bij het integreren van compassie in (medisch) leiderschap voor gezonde en betekenisvolle organisaties. Haar achtergrond maakt dat zij een brug kan slaan tussen organisatiedynamiek, zorg, compassie en wetenschappelijke toepassingen van op compassie gebaseerde programma’s en interventies. Barbara werkt als docent en programmaleider samen met de Academie voor Medisch Specialisten. Zij een veel gevraagd spreker op congressen voor zorgprofessionals en opleiders.
Praktische informatie:
Data bijscholing die start in juni 2021:
6 woensdagochtenden van 9.15 – 12.00:
Juni: 30 (online)
Juli: 7 (online)
September: 8, 22 (fysiek)
Oktober: 6 (fysiek)
November: 3 (fysiek)
Locatie: Baarn
Kosten: €825,- inclusief logboek en studieboeken
Accreditatie ABAN – GAIA (ID 338 161): 15 punten algemene scholing cluster 1,2 en 3
Deze bijscholing is zowel geschikt voor degenen die al ervaring hebben met mindfulness als voor degenen die nog betrekkelijk onervaren zijn op dit gebied. .