06 50522671info@bfcmind.nl

Reviews therapeuten

Lees hier ervaringen van oefen- en ergotherapeuten:

Conny van Meer oefentherapeut

De nascholing mindfulness informed therapy bij pijn van Barbara Doeleman was zeer inspirerend. Ik heb zelf al vrij veel ervaring met mindfulness en met meditatie. De nascholing bij Barbara bracht mij echter nieuwe inzichten en inspiratie. De meditaties waren heel mooi, de woorden in balans en Barbara heeft een heel fijne stem. De training bracht mij weer terug naar de basis van mindfulness en ik werd me bewust van mijn eigen patronen. Ik ben zelfs zo enthousiast geworden dat ik de opleiding tot mindfulness trainer MBSR/MBCT ga volgen.

Barbara weet de kern van mindfulness over te brengen. Ook geeft zij goed aan hoe je als oefentherapeute aspecten uit de mindfulness kunt toepassen. De training heeft naast een goed theoretisch kader ook een praktisch karakter. De oefeningen en opdrachten zijn leuk en uitdagend. Mindfulness helpt je opmerkzaamheid te vergroten, als mens en als therapeute.

Barbara is een leuke docente. In de training is er veel ruimte om zelf aan de slag te gaan met de stof. Barbara is enthousiast en kan goed heldere en duidelijke feedback geven. Zij heeft goed in de gaten wat er bij de deelnemers speelt en sluit daarop aan. Barbara heeft, zoals ik haar heb ervaren, mindfulness echt doorleefd. Haar jarenlange ervaring met meditatie voel je in alles wat ze doet en zegt.

Daarnaast mijn complimenten voor de prettige ruimte en de heerlijke lunch, wat het mindfull eten echt tot een feestje maakt.

Conny van Meer | Oefentherapeut Cesar en mindfulnesstrainer i.o. | De Praktijk Hoorn


Prima als beginners- maar ook als verdiepingscursus.

Aan den lijve, ziel en geest, gevoelvol afgewisseld, ervaren wat Mindfulness in essentie betekenen kan en hoe je het praktisch kan inzetten. Zeer voedend voor mezelf, maar zeker ook voor m’n houding en interventies bij cliënten.

Dat Barbara jarenlange en veelzijdige oefening op dit gebied heeft gehad is een onmiskenbare plus. She practices what she preaches. Barbara heeft klasse, maar is ook los, enthousiast, flexibel, humoristisch, open, vriendelijk en scherp. Dat geeft een veilige, vrolijke en bereidwillige sfeer in de groep.

Aanrader voor frisse en warme inspiratie voor individu en professional of als stap op het pad van Mindfulness.

Aart ter Haar, psychosomatisch oefentherapeut, Oefentherapie Beuningen


review mindfulness AgnieseWat is het heerlijk om een cursus te volgen bij iemand met veel kennis en ervaring. Vanwege haar ervaring kan Barbara goed invoelen waar je als therapeut tegen aanloopt bij mensen met chronische pijn.

Ik heb weer mogen ervaren dat kleine nuances in woordkeuzes tijdens het geven van een oefening een groot verschil kan maken op het effect van de oefening. Als psychosomatisch therapeut al heel vaak mindful geoefend. Maar gelukkig nog lang niet uitgeleerd.

Deze cursus is een aanrader voor beginnende en voor ‘door de wol geverfde’  therapeuten.

Agniese Leeuwenburg, Psychosomatisch Oefentherapeut Cesar, www.cesaralphen.nl


Oefentherapeut ergotherapeut mindfulness Als jong volwassene de 8-weekse cursus mindfulness gevolgd, maar losgelaten door de drukte van alle dag. Nu opnieuw geprikkeld door de waardevolle essentie van mindfulness beoefening. Deze bijscholing was voor mij een klein avontuur door te proeven van wat chronische pijn & mindfulness voor elkaar kunnen betekenen. Niet alleen voor cliënten, maar ook voor mijzelf als therapeut en als mens.

Barbara is een ervaren beoefenaar waardoor je in twee dagen mindfulness helemaal kunt doorleven. Ze creëert een veilige sfeer en staat overal voor open.

Opzoek naar vernieuwende tools voor (pijn) klachten als therapeut, maar ook voor persoonlijke ontwikkeling? Dit is dé bijscholing!”

Leonie Besselink, oefentherapeut Cesar (2019)


Bijscholing Mindfulness Informed ApproachEen cursus waar je nieuwe tools leert die je kunt toepassen in werk én privé….. Wat een mooie combinatie!

Heel fijn om te horen over Mindfulness en daarnaast handvatten, tips en adviezen te krijgen hoe direct toe te passen in de praktijk!

Op een heel toegankelijke manier aangereikt, voor een ieder goed te volgen en aan te pakken wat bij je past. Voor ons als oefentherapeuten specifiek toepast op de behandeling van de cliënt.

Barbara heeft een duidelijke opbouwende lijn in wat ze je wil leren en een fijne stem die erg prettig is tijdens de praktische momenten in de cursus. Zeker een aanrader voor paramedici die net wat meer de fijne kneepjes willen leren om hun cliënten tot het beste resultaat te leiden in het Mindful zijn.

Annette Visser, Oefentherapeut Mensendieck Beweeg Bewuster Oegstgeest/Leiden (2017)


Angelique den OudenIk heb deze 2 daagse cursus als zeer waardevol ervaren. De cursus is breed inzetbaar. Ik gebruik de oefeningen en onderdelen uit de cursus zowel privé als voor mijn cliënten in de praktijk en tijdens de therapie voor ruiters. Vooral de woordkeuzes spraken mij erg aan en zijn fijn te gebruiken, met resultaat! Een aanrader voor oefen- en ergotherapeuten.

Barbara is echt een fijn mens met een fijne stem. Met op zijn tijd een leuke opmerking of grap. Heerlijk!

Angelique den Ouden, bedrijfsoefentherapeut, sportoefentherapeut (2019) https://www.fit4riding.nl/  https://beweegpuntheiloo.nl/


De bijscholing hereview mindfulness door Suusb ik ervaren als een waardevolle cursus, waar ik meer kennis heb gekregen over Mindfulness. Hoewel ik wist dat het geen ontspanningstherapie is, ben ik hier nu meer van bewust. (Probeer het ook niet meer als zodoende in te zetten, hoewel een powernap altijd welkom is). Voor mijzelf heb ik beter de essentie van de Mindfulness begrepen en dieper inzicht gekregen wat je er mee kan bereiken. De alertheid -om op te merken wat mijn gevoelens en gedachten zijn- neemt toe door mindfulnessoefening. En ik heb weer een stapje gemaakt in mijn leerproces: hoe ik automatisch reageer in het dagelijks leven in situaties en met wat voor gedrag ik daarop reageer. Dit bewustzijn hierin is zeker verbeterd, hoewel ik hier nog meer aan kan werken. De kwaliteit van mijn slaap is sinds de cursus ook verbeterd, van gemiddeld naar goed. Heel plezierig.

Barbara is een bijzonder goede docent, ze heeft haar lessen goed voorbereid, ook loopt de gehele dag op rolletjes. Daarnaast heeft de cursus mij veel achtergrond informatie gegeven, waarin ik vertrouwen gevonden heb dat Mindfulness idd waardevol is voor mezelf en voor mijn cliënten. Verder heeft Barbara een mooie stem die ook heel duidelijk is. Zij heeft heel veel kennis, gesteund door haar wetenschappelijke achtergrond en contacten. Ze heeft op alle vragen een bevredigd antwoord gegeven.

Ik kan deze cursus aanbevelen aan mij collega’s, daar een dieper inzicht in jezelf, je persoonlijk daardoor beter functioneert, je contact met je cliënt intensiveert en uiteindelijk je betere resultaten uit je behandeling zal behalen. Het belangrijkst is toch voor jezelf dat je meer ontspannen in je werk komt te staan, burn-out kunt voor komen en meer plezier uit je werk kunt halen.

Suus Zevenbergen, psychosomatisch oefentherapeut, In Balans Vlaardingen


Oefentherapeut mindfulness

Ik ben de cursus Mindfulness Based Approach bij Pijn, gaan doen omdat ik aanvulling zocht op de cursus vanuit het netwerk chronische pijn. Wat ik al gauw merkte is dat het niet alleen toepasbaar is bij cliënten met chronische pijn maar eigenlijk bij alle cliënten en ook bij mezelf als therapeut. De toepasbaarheid van de cursus is groot.  Barbara heeft de theorie duidelijk gepresenteerd. De theoretische onderbouwing samen met het zelf ervaren van het effect de oefeningen is voor mij een reden om dit voor altijd te blijven toepassen.

Rosa Vlaar, oefentherapeute Cesar – Zorg de Keizer –  Venray (2017)


review mindfulness oefentherapeutenDe mindfulness bijscholing heb ik als een hele positieve aanvulling op ons het vak als oefentherapeut ervaren. De manier van benaderen van de patiënt, andere personen in je omgeving en jezelf op deze wijze is prettig, ongedwongen en vriendelijk. Vooral in de huidige tijd waarin stress vaak een grote rol speelt is het zinvol om rustig, zonder oordeel, met aandacht voor het hier en nu problemen te leren benaderen. De bijscholing was heel professioneel opgezet met een goede afwisseling van praktijk en theorie. De kennis die we hebben opgedaan is goed bruikbaar in de dagelijkse praktijk. Zowel persoonlijk als professioneel draagt het bij tot een bewust en met aandacht invullen van je dagelijkse bezigheden.

Barbara je bent een erg prettige docent. Je manier van lesgeven is duidelijk, afwisselend en leuk om te volgen.

Deze bijscholing helpt je in een op  andere wijze benaderen van patiënten met pijn o.a.  meer compassie, vertrouwen schenkend en milder. De cursus is echt een aanrader om te volgen.

Marja Bax, Centrum voor Houding en Beweging (2017)


Eveline de Jong, bestuur NCP

De cursus Mindfulness based approach bij pijn heb ik gevolgd vanuit het Netwerk Chronische Pijn. Al enigszins bekend met mindfulness, hebben de vele mogelijkheden van mindfulness mij positief verrast. Met aandachtstraining kunnen mensen zich bewust worden van lichamelijke sensaties, emoties en gedachten. En ook thema’s die iedereen tegenkomt in het leven kunnen aanbod komen. Hoe ga ik om met lichamelijke of emotionele pijn? Hoe kan een frisse blik me helpen om met dit probleem om te gaan? Dat begint uiteraard bij je eigen proces. Barbara weet als geen ander een ongedwongen en vriendelijke sfeer te creëren waarin alle ruimte is voor ontwikkeling en ervaring.

We zijn blij dat Barbara deze cursus voor de therapeuten van het Netwerk Chronische Pijn organiseert. Het sluit naadloos aan bij onze manier van werken en de open blik die we zo belangrijk vinden.

Eveline de Jong,  Bestuur Netwerk Chronische Pijn (2016)


oefentherapie mindfulnessIk ben in mijn opleiding tot oefentherapeut Cesar een aantal keer in aanraking gekomen met Mindfulness, maar echter nooit diepgang hierin gevonden. Om deze reden heb ik dan ook gekozen voor de Mindfulness Based Approach bij Pijn. In deze tweedaagse cursus kwam vooral naar voren hoe om te gaan met cliënten chronische pijnen. Nieuwsgierigheid, vriendelijkheid en compassie waren hier belangrijke componenten in.

De docent Barbara Doeleman is een zeer inspirerende en vooral een open persoonlijkheid. De cursus wordt in prettige sfeer gegeven waardoor veel waardevolle en zeker leerzame situaties ontstaan. Aan het eind van deze cursus heb ik genoeg handvatten gekregen om de Mindfulness in de praktijk toe te passen, maar ook zeker in mijn eigen leven.

Emiel Heerdink, Oefentherapie Hardenberg   (okt. 2016)


oefentherapie mindfulnessOp zich had ik al het een ander gevolgd qua cursussen op het gebied van Mindfulness en daarom zo fijn om toch weer veel op te pikken tijdens deze twee dagen.Wat mij vooral erg aansprak, is hoe belangrijk de houding van de therapeut is. Nieuwsgierigheid, vriendelijkheid en compassie zijn weer even meer op de voorgrond gekomen. Ik kijk nu al uit naar een vervolgcursus.

Barbara heeft de kunst om op een warme, open en professionele wijze de cursus te geven waarbij de nodige humor niet ontbrak. De twee dagen vlogen werkelijk voorbij.Een absolute aanrader om ook meer aandacht te hebben hoe je als ”therapeut” bent en handelt, naast dat het in de praktijk gewoon heel bruikbaar is.

Jessica van Eendenburg, Psychosomatisch oefentherapeut Haarlem (okt. 2016)


Wat heb ik twee fijne dagen gehad in Baarn met een fijne vrouw als cursusleidster. Ze verrijkte ons als  persoon en als groep  met eigen ervaringen, oefeningen en informatie. Voor jezelf, maar ook voor ons als groep met daarbij meteen de vertaalslag naar je rol als therapeut.

Ik had de 8 daagse cursus al gevolgd, maar dit voelde zeker als een grote aanvulling.Door het zelf te ervaren, te voelen en te bespreken, weet je wat je moet voelen, waardoor het een onderdeel wordt van jezelf in plaats van een kunstje.

Barbara weet als geen ander er voor te zorgen dat je je welkom voelt, je nieuwsgierig bent en de dag voorbij vliegt. Toen ik Barbara zag en hoorde tijdens de studiedag Ergotherapie en Mindfulness werd ik meteen geprikkeld en nieuwsgierig naar wat een verdiepingsdagen mij konden bieden bij kinderen, met name kinderen die stress ervaren met name t.g.v. Sensorische informatie verwerkingsproblematiek.

Dinet van den Broek – Verouden, Ergotherapie DINET (2017)


Ik kan deze dagen een ieder aanraden en kan zeker zeggen dat ik met een frisse,  nieuwsgierige blik  met veel opmerkzaamheid de kinderen ga ontmoeten en begeleiden met een sausje van Barbara erover heen.Ik heb de scholing als prettig/ verfrissend, verhelderend en erg professioneel gegeven ervaren.

Prettige  kleine groep, rust en ruimte voor elkaar en luisterend oor voor degene die iets wou vertellen. Fijne meditatie sessies tussendoor die ook weer energie gaven om de rest  van de dag goed en makkelijk door te komen.

Ik heb persoonlijk geleerd dat de 8 houdingskwaliteiten voor  mij heel veel toepasbaar zijn waardoor ik situaties of gebeurtenissen ook anders instap of beoordeel. Professioneel gebruik ik ze met name om open minded en met een frisse blik te kijken hoe en wat ik kan met de gekregen informatie.

Ik vind de bijscholing erg goed om de stress voor ons als professionals te neutraliseren en energie te halen uit de meditatie zonder dat die “zweverig” is en ik vind dat het een verrijking geeft in hoe we de patiënten ook met een andere blik kunnen benaderen zonder te oordelen.

Barbara, ik heb jou als erg kundig, prettig, meelevend, luisterend, humorvol, vriendelijk  en compassie-vol ervaren. Je luistert naar wat het individu/groep aangeeft. Alle lof aan jou het was een mooie waardevolle cursus die voor mij een tipje van wat is mindfulness is heeft opgelicht en dat heeft al veel opgeleverd. Dank voor deze geweldige ervaring!!!

Inge Heesterbeek – de Groot, Centrum voor Houding & Bewegen Boxtel (juni 2017)


Een kennismaking met mindfulness voor oefentherapeuten van het netwerk chronische pijn. Een fijne cursus met een goede mix van theorie en zelf oefenen/ervaren. Het heeft me persoonlijk veel inzicht gebracht en het heeft me erg bewust gemaakt van mijn houding als therapeut t.o.v. mensen met chronische pijn: open, nieuwsgierig, niet oordelend en met compassie. Dat was ook de houding van de docenten Barbara en ondersteuner Maria: open, belangstellend, vertrouwd, niet oordelend, deskundig.

Ankie Schenning – van Puijenbroek, oefentherapeut Cesar (jan. 2016)


oefentherapeut mindfulness

Laatst heb ik bovenstaande 2-daagse bijscholing gevolgd en ik ben hier zeer enthousiast over. In een prettige open sfeer leer je de basisprincipes van Mindfulness. Aan het eind van de twee dagen werd me duidelijk dat ik er als therapeut zeker wat mee kan, maar ook voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling heeft deze training een meerwaarde. Wat ook duidelijk werd was de noodzaak voor het volgen van een vervolgtraining. Voor de chronisch pijnpatiënt kan mindfulness absoluut een manier zijn om beter met de klachten om te gaan. In combinatie met graded activity is dit zeer toepasbaar. De cursusleidster Barbara Doeleman geeft deze cursus op een heel natuurlijke manier. Er is een duidelijke uitleg en er wordt praktisch geoefend. Oftewel: een aanrader!

Natasja Tijhuis – van Dijk, oefentherapeut Cesar (dec. 2014)

Meer weten? lees hier over de geaccrediteerde bijscholing voor oefen- en ergotherapeuten.