06 50522671info@bfcmind.nl

Reviews

Reviews van deelnemers:

(Via deze link vind je ervaringen van huisartsen en medisch specialisten)


mindfulness verhalen

mindfulness review Astrid v WesenbeeckEen paar maanden geleden sloot ik de Mindfulnesstraining (MBSR) af bij Barbara, en nog steeds denk ik er met regelmaat aan terug en voel ik hoe de ervaringen die de training mij brachten, resoneren in mijn meditaties, yogabeoefeningen en dagelijkse gebeurtenissen. Barbara zorgde niet alleen voor een warme, veilige, open en ook gezellige omgeving waarin alle deelnemers zichzelf konden ontmoeten, zij liet mij ook verbinding maken met mijn eigen innerlijke taal voor het beoefenen van mindfulness meditatie. Ik zie daarom erg uit naar mogelijke vervolgtrajecten die ik met Barbara mag gaan ondernemen.

Astrid van Wesenbeeck (2018), Open Science Officer & Yogadocente Rijk in Stilte, Utrecht


Bas Westerweel over BFC MindfulnessEen knetterend brein en tomeloze creatieve energie komen niet uit een onuitputtelijke bron. Ik kwam daar vorig jaar op een bijzondere manier achter. Na omvallen op het voetbalveld werd ik wakker in het ziekenhuis. Nu een jaar en een aantal bypasses verder komt het brein op stoom en staat de creatieve motor weer aan. Rust deed het ‘m én de inzichten van Barbara Doeleman. Zij leerde me stil te zijn en te observeren.
‘Adem in en uit, gedachten komen en gaan, ook goed. Adem in en uit.’
Ik ben nu iedere dag even stil, bewust stil. Om mijn hart te voelen kloppen en mijn adem te volgen.
Stil zijn is fascinerend.
Een aanrader.
Barbara deelt haar wijsheid met veel humor en nuchterheid en daardoor kan er gewoon weg niks gaan zweven.
Dat is heerlijk. Durf jij ?

Bas Westerweel (2018), CCO Knyfe Ealdormann


Ik heb net de formele 8-weekse mindfulness training (MBSR) gevolgd bij Barbara Doeleman-van Veldhoven. Barbara is een ervaren en kundige mindfulnesstrainer. Met humor, relativeringsvermogen, scherpzinnige feedback en persoonlijke aandacht voor elke deelnemer begeleidt ze je door de 8-weekse training heen. Het cursusmateriaal is duidelijk, de oefeningen ook. Ik heb de training online gevolgd, en dat was een prima ervaring. Het voordeel hiervan is dat je minder reistijd kwijt bent en de trainingssessies gewoon thuis kunt volgen. Er ontstaat ook in de online community een plezierige en veilige sfeer tussen deelnemers waar eigen ervaringen moeiteloos gedeeld konden worden. Mocht je overwegen een mindfulness training te willen volgen, dan raad ik Barbara van harte aan!

Caroline Reijnen (2020), Projectleider Santeon Ziekenhuizen


GezondheidspsycholoogDe compassietraining bij Barbara Doeleman heb ik als zeer waardevol en prettig ervaren. Een hele mooie en krachtige verdieping van de mindfulness-training, met doeltreffende psychologische inzichten en boeddhistische uitgangspunten. Voor mij als arbeids- en gezondheidspsycholoog, coach en trainer met veel persoonlijke en professionele ervaring met mindfulness, was het voor mij belangrijk om een trainer te vinden die op dit vlak als rolmodel kan fungeren. Barbara is dat voor mij: zij weet met haar gelijkmoedige en warmhartige presentie een sfeer van rust en veiligheid te creëren waarin een ieder kon zijn met wat er op dat moment was. Ook een stevig wetenschappelijk fundament is voelbaar, wat de training voor de “denkers” onder ons extra toegankelijk maakte. Al met al ben ik zeer tevreden en dankbaar dat ik deze compassietraining bij Barbara heb gedaan. Ik ervaar daadwerkelijk meer (zelf)compassie in mijn leven en ik ga zeker door met de beoefening, zowel thuis als in mijn werk.

Anneke Mijnhardt (2018), arbeids- en gezondheidspsycholoog DFG


mindfulnesstraining ervaringBarbara Doeleman is Mindfulness! De cursus gaat vlot van start met oefeningen in stilte en meditatie. Dat betekent dat je intensiever naar je gedachten, lichaam en emoties leert luisteren. Met rust, overtuiging en persoonlijke verdieping geeft Barbara uitleg van de oefeningen en de theorie. Barbara doet de uitleg van de cursus ‘Mindfulness & Compassie’ gepassioneerd, liefdevol, uitbundig, zelfbewust en met gepaste aandacht en inbreng van alle deelnemers. De gekrochten in je grijze cellen waar je niet bij kan komen. Ik adviseer deze cursus voor iedereen die een beetje rust zoekt in zijn hoofd en daarbij een beetje hulp kan gebruiken.

Richard Rijkers (2019), projectmanager Geotechniek & Waterbouw Movares


ING MindfulnessDe mindfulnesstraining heeft me nu al veel gebracht: meer rust, inzicht en ontspanning in een (te) druk leven waarbij de automatische piloot (te) vaak aanstond. Echt fijn om te merken hoe positief het werkt om jezelf af en toe rust te gunnen en om je hoofd even ‘uit’ te zetten. Ik was altijd bezig met wat er allemaal nog gedaan moest worden, wat er gebeurd was of juist niet of wat er zou kunnen gebeuren. Het was goed om handvatten te krijgen om in het nu te komen en te leren accepteren dat wat er is, en vooral dat dat goed is. Dit alles maakt dat ik de dingen met meer aandacht doe en dat is fijn voor mezelf maar ook voor mijn omgeving.

De 8-weekse training is heel goed opgebouwd, elke week leer je nieuwe praktische dingen die je direct kunt toepassen in je dagelijkse, vaak hectische leven. In de wekelijkse lessen is er een hele fijne afwisseling van praktijk en theorie.

En Barbara, je hebt ons op een positieve, nuchtere, inspirerende en prettige manier laten zien wat mindfulness inhoudt en wat het voor je kan betekenen. Je weet een warme, veilige en vertrouwde sfeer te creëren waardoor we ook veel van elkaar hebben kunnen leren. En je hebt een fijne stem waardoor ik ook nu nog regelmatig de door jou ingesproken geleide meditaties oefen. Dank daarvoor!

Sonja Verheul (2019), Product Owner Squad MovING2Target, ING


De online mindfulnesstraining van Barbara is zorgvuldig en mooi opgebouwd, met een fijne afwisseling van lichamelijke oefeningen, meditaties en achtergrondinformatie over de werking van de geest en ons stress-systeem. De humor en vele kennis van Barbara maakt het erg prettig om de training te volgen.

Barbara is een geweldige trainer en werkt écht vanuit haar compassionele hart. Ze luistert vol begrip, geduld en compassie. Met al haar ervaring en wijsheid, geeft ze een treffende, heldere en informatieve uitleg bij vragen en obstakels die ik tijdens de training tegenkwam.

Ook de voorbeelden die Barbara uit haar eigen beoefening en leven deelt zijn helpend bij de training. Het leerde mij om moeilijke dingen of zelfkritiek meer te kunnen relativeren, waardoor je weer verder kunt en begrijpt waarom je soms op een bepaalde manier reageert, denkt of voelt.

Ik gun alle mensen deze cursus, zodat iedereen mag ontdekken hoeveel moois, vertrouwen en kracht er, binnen handbereik, al binnenin onszelf zit. Moge alle levende wezens vrij en gelukkig zijn!

Warme groet, Edith Kuiper (2020 verpleegkundige)


Joost Reedijk over mindfulnessOver de mindfulnesstraining aan Barbara: Je hebt mij geholpen om liever te zijn voor mijzelf en voor mijn omgeving. Het is voor mij nu makkelijker om te reflecteren op mijn eigen gedrag. Ook kan ik nu makkelijker tijd en ruimte nemen voor mijzelf en afstand tijdens interactie. Dat maakt mij meer bescheiden en rustiger, ook al doe ik zo nu en dan nog steeds gestoord. Maar ook dat beleef ik bewuster en daardoor met meer plezier. Je bent een aanrader en soms wou ik dat ik jou was.

Joost Reedijk (2018), Consultant Verzuimregistratie Radboud Universiteit


In het voorjaar van 2019 heb ik de mindfulnesstraining (MBSR) bij Barbara gevolgd. Wat een bijzondere reis was dat en is dat nog steeds. Ik heb hier vele praktische handvatten gekregen waar ik nu zelf goed mee verder aan de slag kan. Van oefeningen in helder waarnemen tot het beter onder woorden brengen van gevoelens. Het is een zeer waardevolle training die ik iedereen gun.

Barbara is een zeer ervaren en professionele teacher en bovendien een zeer fijn en betrokken mens.

Voor mij is de reis begonnen! En ga dan ook zeer zeker de Compassie training bij Barbara volgen.

Renée Kooijman (2019),  Zelfstandig ondernemer


Wreview mindfulness Baarnat een fijne mindfulnesstraining bij Barbara Doeleman! De training is een heel prettige combinatie van veel oefenen en praktijk, veel aandacht voor alle deelnemers en hun ervaringen, wetenschappelijke onderbouwing en onderling gesprek. Barbara heeft heel veel hart en aandacht voor iedereen, het is me opgevallen hoe snel je je thuis voelt in de groep, door de gerichte aandacht die er voor alle deelnemers is. Ik heb heel veel geleerd in de training, ben nog lang niet op alle momenten ‘mindful’, maar de basis is zeker gelegd, hier kan ik mee verder!

Karen Sikkema (2016), ondernemer Evenementenbureau Living Story


CarelMindfulness: van sceptische deelnemer naar overtuigd toepasser in 8 weken …. Ik kijk terug op een goede training, waarbij al mijn vooroordelen één voor één onderuit werden gehaald. Nee, het is niet zweverig. Nee, het is geen modeverschijnsel. En ja, je kunt zelf bepalen hoe je als deelnemer het beste uit de training haalt en waar je de lessen in praktijk wil brengen. En daarbij: het is altijd leuk om met een echte professional te werken, iemand die een vak heel erg goed verstaat. Barbara zorgt voor een open sfeer, maar let er tegelijkertijd op dat de juiste stappen worden genomen, in de juiste volgorde. Mindfulness is niet soft en Barbara laat dat uitstekend zien.

Carel Storm van ’s Gravesande, general manager (2017).


Virry BroichNa een moeilijke periode besloot ik om een cursus Mindfulness te gaan volgen, om te zien of ik daardoor op een wat andere manier met bepaalde dingen zou kunnen omgaan en meer stress en gedachtenchaos zou kunnen vermijden. Zo kwam ik in september 2018 bij Barbara terecht.

De cursus was voor mij een totaal nieuwe, maar heel positieve ervaring. De 8 weken waren een interessante en leerzame tijd, waarin ik het gereedschap heb gevonden,voor een meer bewuste, iets rustigere manier van leven. Het lukt me niet echt om iedere dag tijd te nemen voor langere meditaties, maar kortere aandachtsmomenten en het bewuster omgaan met de dingen die op mijn pad komen, geven duidelijk meer rust.

Ik vond de cursus een fijne belevenis, waarin ik veel, ook over mijzelf, heb geleerd, mede door de manier waarop deze door Barbara werd gegeven. Haar positieve, niet zweverige instelling, haar aandacht voor iedereen persoonlijk, haar antwoorden op gestelde vragen, de praktische oefeningen en haar nodige humor, hebben me de weg gewezen die ik verder wil gaan om meer bewust en minder gejaagd in het leven te staan, ook om zo bepaalde moeilijkheden te voorkomen.

Virry Broich  (2019)


Jacqueline MindfulnessAl langer dan een jaar heerste er in mij een gevoel van machteloosheid en stress, veroorzaakt door een mix van werkdruk en steeds terugkerende lichamelijke ongemakken die me sterk belemmerden mijn leven in te richten zoals ik dat graag wilde. Ontevredenheid en onzekerheid achtervolgden mij. Ik las over mindfulness en zag toen dat er veel meer mee te bereiken is dan alleen maar ontspannen. Dat je ook beter met chronische pijn om kunt leren gaan bv., dat sprak me enorm aan. Ik koos uit een breed aanbod de training die door Barbara gegeven werd. Het bleek precies de juiste keuze. Er volgde een reis die dieper en verder ging dan ik ooit voor mogelijk had gehouden in acht bijeenkomsten. Barbara gaf me inzicht in de systemen in je lichaam en je brein. Hoe je je leven ervaart en hoe je daar mee om gaat. Dit gebeurde op een vriendelijke duidelijke, open manier onderbouwd met wetenschappelijke feiten. Mediteren was voor mij een totaal onbekend gebied, maar het lukte goed om thuis de oefeningen te doen. Door dingen echt te onderzoeken met vriendelijke nieuwsgierigheid leer ik te accepteren en sta ik gelijkmoediger  in privé- en werksituaties, wat ik als zeer bevrijdend ervaar! Ruimte en tijd voor nieuwe ontdekkingen heb ik gezocht en gevonden. Ik ervaar nu ‘de innerlijke glimlach’, wat een kracht. Dank Barbara dat je me hebt begeleid bij mijn kennismaking met mindfulness. Ik zie de toekomst weer met vertrouwen tegemoet.

Jacqueline van Scherpenisse, intermediair ouderbetrokkenheid peuter- en kleuteronderwijs (2018)


Ik heb deelgenomen aan de mindfulnesstraining van Barbara omdat ik altijd er nieuwsgierig ben naar verschillende manieren om jezelf te ontwikkelen. Als vader van drie onwijs leuke kinderen en ondernemer weet ik ook als geen ander dat stress een onderdeel van het leven is. Ik heb echter ook ervaringen dat stress je leven kan gaan leiden. Wat Barbara mij gebracht heeft is het inzicht dat je altijd zelf een keuze kan maken. Lijkt simpel maar is het moeilijkste dat ik de afgelopen 10 jaar heb geleerd. Bewustwording van het feit dat je altijd een keuze kan maken zorgt ervoor dat stress niet meer bepalend kan worden. Daarnaast is Barbara een mooi mens die oprechte interesse heeft in de personen en leert hoe belangrijk mildheid naar jezelf en andere is in het leven. Mindfulness is geen geloof, niet zweverig, ook geen sport (ook al moet je daadwerkelijk hard trainen) maar een manier van leven.

Han Dirkx, vader en ondernemer (2016)


ida-luttikhuisenAls startend docent in het middelbaar onderwijs begrijp ik maar al te goed dat onderwijspersoneel het hoogste percentage burn-outklachten kent. Het is een mooi, maar zwaar beroep. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, en zo kwam ik terecht bij Barbara en haar mindfulnesstraining. Barbara heeft mij geleerd hoe ik mijn hoofd regelmatig even ‘uit’ kan zetten door meer aandacht te schenken aan mijn lijf, waaronder de ademhaling. Al die gedachten kosten veel energie. Door je te richten op je ademhaling word je bewuster van wat er in je lichaam gebeurt, maar ook van wat je nodig hebt (meestal: rust!). En het mooie is: je kunt altijd op je ademhaling terugvallen. Daarnaast heeft zij ons in een veilige en vertrouwde omgeving geleerd ons meer bewust te zijn van onze gedachten en hoe we daar invloed op uit kunnen oefenen door ons denkpatroon te veranderen. Voor mij persoonlijk was dat een wijze les waar ik de rest van mijn leven profijt van hoop te hebben, vooral wanneer mijn hoofd weer eens helemaal vol zit. En Barbara heeft mij laten zien hoe waardevol het is om als docent rust en vertrouwen uit te stralen en iedere ‘leerling’ in zijn of haar waarde te laten.

Ida, docent Nederlands (2016)


De compassietraining is voor mij een passende aanvulling geweest op de Mindfulnesstraining. De manier waarop Barbara dit geeft in combinatie met het hulpboek is een welkome leerzame ervaring.

De oefeningen in de training worden op een prettige warme manier gegeven. De feedback tijdens deze training samen het delen van ervaringen met de medecursisten maakt het makkelijker en geeft je in de thuisoefeningen daardoor goede handvaten.  Een leerzame training die je hierdoor makkelijk kunt blijven bijhouden door de training en het hulpboek.

Eef Smink, communicatie medewerker (2017)


De Compassietraining heb ik als zeer prettig en waardevol ervaren.
Uit het hoofd naar het hart.
Mildheid en vriendelijkheid naar jezelf en de ander.
Dit te oefenen middels de meditaties,
geeft in korte tijd enorm veel positief effect.
De training heeft mij erg geholpen en is
een anker geweest tijdens een lastige periode in mijn leven.

Barbara vind ik een zeer zuivere, integere en betrokken trainer.
Zij weet elke keer weer binnen de groep cursisten
veiligheid, openheid, verbondenheid en een goede sfeer te creëren.

Didi Lendering (2017)


Lucas den OsBarbara weet als geen ander vanaf de start de potentiële zweverigheid die mindfulnesstraining zou kunnen omringen weg te nemen. Met haar kennis licht ze goed onderbouwd de psychologische en fysieke basis ervan toe en maakt je daarmee steeds enthousiaster voor het onderwerp.

Zeer aan te raden voor elke Hollandse nuchterling!

Lucas den Os, managing director (2017)


review mindfulness Miranda vd HoekSoms is het tijd om stappen te maken in je leven.

Zo kwam ik bij Barbara’s mindfulnesstraining terecht. En dat was alle weken heel prettig. Ik heb leren ademen en beter leren voelen. Maar ook heb ik geleerd stil te staan bij de waarneming en te stoppen met denken, invullen, beoordelen en veroordelen …dat geeft zoveel ruimte.

Daarbij is Barbara een warme vrouw die op een heel prettige manier de veiligheid in de groep waarborgt, iedereen ruimte geeft zonder dat het groepstherapie wordt. Het was fijn en waardevol.

Miranda van der Hoek, directeur Homiteaching – huiswerkbegeleiding (2017


De Mindfulnesstraining van Barbara Doeleman heeft mij bewust gemaakt van de invloed van je geest op je lichaam en hoe je dit zelf kan beïnvloeden. In een prettige omgeving leert ze je kennismaken met de uitgangspunten van Mindfulness en hoe je dit in het dagelijks leven praktisch kunt toepassen.

Barbara is een zeer ervaren fijne trainer. Ze kan door middel van goed luisteren, snel de juiste vragen stellen die leerzaam zijn voor de groep. In zeer korte tijd bouwt ze een vertrouwelijke sfeer waardoor je wordt uitgenodigd de meditaties en andere oefeningen uit te proberen. Voor iedereen die geinteresseerd is in het onderwerp en met Mindfulness wil kennismaken, is dit een zeer geschikte training.

Willemien Storm, Chief HR Officer (2017)


Wil Zwart Wat een bijzonder beleving  om de mindfulnesstraining  bij Barbara te volgen. Zo zorgvuldig en liefdevol zoals ze je mee weet te nemen in  deze ‘nieuwe’ wereld van  meditatie. Even een moment van oprechte aandacht voor jezelf. Respectvol en professioneel, met een bijzonder goed gevoel om op de juiste manier aan te sluiten op wat zich voordoet en waar ieder individu zich afzonderlijk bevind. Barbara laat je ervaren en voelen dat je mindfulness goed in kunt passen in het hectische dagelijks leven op een manier die bij jou past. Ik heb al diverse trainingen gevolgd maar deze kan ik echt iedereen en zeker (zorg)professionals die zich ook op zowel professioneel als persoonlijk vlak willen ontwikkelen aanraden. Het zijn vaak de kleine dingen die je door ze met een andere houding aan te gaan rust en ruimte opleveren. (Zelf ben ik geschrokken van mijn automatische piloot terwijl ik  dacht al heel “mindful” te leven. ik ben bewuster geworden van de manier waarop ik de dingen aanga zonder er erg in te hebben. Ik heb het ervaren als een mooi kado wat ik mezelf heb gegeven en heb er nog steeds elke dag profijt van.)  Haar plezierige persoonlijkheid geeft je net dat zetje en het inzicht dat je nodig hebt om het echt anders te gaan doen. Zelf is zij het stralende voorbeeld. Barbara dank je voor de begeleiding en ervaring.

Wil Zwart, Systeem Therapeut en Co-Founder MooiHeel.


Met veel plezier heb ik onlangs de 8-weekse mindfulnesstraining gevolgd bij Barbara. Als moeder van twee jonge kinderen en startende huisarts was ik op zoek naar een goede balans in mijn leven. Een van de vooroordelen van mindfulness is dat het ‘zweverig’ zou zijn. Dit is geenszins het geval. Mindfulness gaat juist over het leven: het gaat over een relatie aangaan met alles (zowel positief als negatief) wat er op je pad komt. Mindfulness gaat over het hier en nu en niet over het verleden of de toekomst. Door het volgen van deze training ervaar ik meer rust, minder stress en een betere balans in mijn hectische leven.

De trainingen zijn erg goed opgebouwd: het is een mix van ervaringen uitwisselen, praktische oefeningen en duidelijke, bruikbare achtergrondinformatie.

De kracht van Barbara is het creëren van een uitnodigende sfeer waarbij er al snel een vertrouwd gevoel ontstaat in de groep waardoor er verdieping kan plaatsvinden. Barbara laat iedereen in zijn of haar waarde en als je niks wilt inbrengen, dan is dat ook prima. Bovendien beschikt Barbara over een relativerende dosis humor.

Een aanrader van de oefeningen vind ik dat ze goed toepasbaar zijn in het dagelijks leven bij stressvolle situaties en ook in de spreekkamer. Ook kan ik nu bruikbare tips geven aan patiënten zodat ze hun vaardigheden kunnen vergroten om met stressvolle situaties om te gaan.

Ik kan het volgen van een mindfulnesstraining of de vervolg compassietraining bij Barbara van harte aanbevelen, zowel voor medisch professionals als particulieren (eigenlijk voor iedereen)!

Susanne Claessen, huisarts (2017)


De 8 weekse compassietraining (MBCL) van Barbara Doeleman hebben mij meer verdieping gegeven in de methode van Mindfulness en Heartfulness. Barbara kan op een ‘nuchtere’ wijze emotionele en hartzaken bespreken, waardoor je geraakt wordt, je tijdens de meditaties je hart meer kunt openen en kunt reflecteren op ervaringen en vastgeroeste overtuigingen.

Barbara belichaamt de Mindfulness en compassievolle presentie op een toegewijde manier; toegankelijk, geduldig, open & echt, liefdevol, maar zonder te soft of wollig te worden.

Yvonne Themmen, ambulante jeugdhulpverlener en yoga docente (2017)


review zelfcompassietraining baarnIk heb in juni 2017 de compassietraining (MBCL) bij Barbara gevolgd. Ik ken Barbara al een aantal jaar en heb ook de mindfulnesstraining (MBSR) bij haar gevolgd. De compassietraining was een mooi vervolg voor mij. Tijdens deze training heb ik echt geleerd wat compassie precies is en hoe ik dat kan proberen te integreren in mijn dagelijkse leven. Ik heb nog een hoop over mezelf geleerd, ondanks dat ik mezelf al goed ken (of dacht te kennen). Barbara’s begeleiding was daarbij voor mij erg waardevol. Positief, constructief, met liefde en met aandacht. Tijdens de ontwikkeling die ik heb doorgemaakt in deze weken was ze een rots in de branding. Ik heb het gevoel dat ze gelijk begrijpt wat je bedoelt en ook de ontwikkeling die je doormaakt goed aanvoelt, zonder gelijk conclusies te trekken.

Ik merk dat ik zowel naar mezelf als naar mijn omgeving een stuk compassievoller ben geworden. Ook in mijn werk, bijvoorbeeld met lastige collega’s kan ik compassie inbrengen. Dat helpt mij enorm en ook de mensen met wie ik te maken heb. Ik zou deze training aanraden aan een ieder die open staat voor zelfontwikkeling en groei. Barbara is iemand die naar mijn idee heel veel kennis heeft van haar vakgebied en altijd de juiste snaar weet te raken. Door de combinatie van haar kennis en enorme ervaring beschikt ze over de kwaliteiten die mijn inziens belangrijk zijn voor een mindfulnesstrainer. Het is geen toeval dat ik de MBCL bij Barbara gevolgd heb; ik heb hier bewust voor gekozen, ondanks dat het een aantal jaar geleden was dat ik trainingen bij haar gevolgd heb.

Wout Janssens, fysiotherapeut en mindfulnessstrainer i.o.


review LIseIk had al jaren lang de wens om een mindfulnesstraining te volgen. Tijdens een cursusdag mindfulness en ergotherapie hoorde ik een presentatie van Barbara en dacht ik meteen, dan wil ik dat doen bij Barbara.

Het meemaken van Barbara als trainer was een geweldige ervaring. Ik had doelen vooraf gesteld en merkte dat ik daar niet aan voldeed, maar de reactie van Barbara was vol compassie. ‘ Lise je doet wat je kunt en dat is ok’ . De manier waarop Barbara de vragen vanuit de groep zo mooi kon terugkoppelen vond ik iedere keer een cadeau. Ze deed dat met respect en compassie en liefde. Barbara is oprecht, what you see is what you get, and she practices what she preaches.

Het was een verademing om in een gevarieerde groep de cursus te doen, ieder met zijn eigen verhaal, persoonlijkheid en belevenissen. Barbara kon altijd heel goed de ruimte geven aan de persoon die het nodig had. Tijdens de cursus was er ruimte voor humor, reflectie, en diepgang; allemaal met een veilige basis.

De trainingen hebben mij inzicht gegeven in hoe ik zelf ben gegroeid de afgelopen jaren. Ik heb een aantal technieken toegepast voor de cursus en merk dat dit zoveel meer rust geef in mijn handelen en werken met patiënten. De druk van tegenwoordig kunnen wij altijd heel makkelijk opvoeren, maar juist ons leven in balans krijgen is de grootste uitdaging en cadeau die wij onszelf kunnen geven. Ik heb geleerd that its ok just to be me, en dat zelfacceptatie die basis vormt van waaruit ik mag zijn.

Tijdens mij werkzaamheden als hand-ergotherapeut reik ik tools aan cliënten zodat zij bewust zijn van wat ze doen, hoe ze het doen en in wat voor state of mind ze bezig zijn. Er zijn ontzettend veel mensen met overbelastingsklachten die vergeten te voelen en ervaren in het moment en maar doorrazen. Als cliënten meer inzicht krijgen nemen klachten af. Na deze cursus heb ik nog meer in huis waarmee ik mijn cliënten kan ondersteunen.

Lise Brandsma (2017), CHT-NL handtherapeut/ergotherapeut


Al na de eerste week keek ik uit naar mijn wekelijkse trip naar de mindfulnesstraining (MBSR) in Baarn. De training heeft mij in korte tijd veel inzicht gegeven in mijzelf en mijn (automatische) patronen. Het heeft mij ook concrete handvatten opgeleverd om te leren ervaren en aanvaarden wat er ook is (positief en negatief). Mijn reacties te onderzoeken met een nieuwsgierige en liefdevolle houding, in plaats van meteen reageren. Ook de informele oefeningen tijdens de dag (door je lichaam te voelen en terug te keren naar je ademhaling) hebben veel effect en zorgen dat ik steeds weer terug kom bij mezelf. Ik ervaar na de training meer rust en ruimte in mijn hoofd.

Het programma zit heel mooi in elkaar en komt echt tot leven door de betrokkenheid van alle deelnemers. Wekelijks ervaar je al snel herkenning in de groep omdat je samen deze “reis” maakt. Barbara creëert vanaf het eerste moment een veilige omgeving waarin iedereen zicht thuis- en gehoord voelt. Je mag zo zijn als je bent. Ze is zeer ervaren in het trainen van groepen en helemaal up to date met de laatste wetenschappelijke inzichten. Ze voelt intuïtief goed aan, wanneer dieper op iets in te gaan of even afstand te houden.

Eline Beurskens (2017), sales & services professional


Als nuchtere boerendochter en praktisch gerichte ergotherapeut ben ik met enige scepsis begonnen aan de mindfulnesstraining. Is het niet te zweverig? Zal ik me wel prettig voelen in de groep? Al snel bleek dat er van zweverigheid geen sprake was, Barbara geeft een praktische invulling aan de training, waardoor ik deze direct in mijn dagelijks leven kon toepassen. Zo heb ik geleerd om mijn stress-automatismen te herkennen en, met vallen en opstaan, deze bewust al dan niet in te zetten. Ook mijn cliënten krijgen nu regelmatig kleine praktische mindfulness-tips, waarmee zij hun strijd met het ziek en beperkt zijn makkelijker aankunnen. En wat betreft de groep; door Barbara’s goede leiderseigenschappen en het vertrouwen dat er onderling gewoon bleek te zijn voelde ik me vrij en kon ik optimaal leren en groeien.

Liesbeth Zadelhoff (2017)- Ergotherapeut


Door verdrietige en lastige problemen in de familie-sfeer, voelde ik mij angstig, opgejaagd en enorm stressvol. Ik had geen aan- of uitknop om de zaken voor mijzelf te regelen.Ik werd door iemand, die een mindfulcursus gevolgd had bij BFC Mindfulness & Compassie op deze mogelijkheid gewezen. Ik had vooraf een prettig intake-gesprek met Barbara en voelde direct een goede click. De 8-weekse mindfulnesstraining werd in een passende, rustgevende omgeving gehouden. De groep bestond uit een zeer gevarieerd gezelschap, mannen en vrouwen, alle leeftijden. Het geeft een enorme verbondenheid om met zijn allen een training te volgen. Iedereen was zeer open en dat kwam vooral door het leiden van de training door Barbara, zeer bevlogen, duidelijk en niet het idee gevend dat er iets moest. De laatste bijeenkomst werd Alice review MBSR 2016afgesloten met een persoonlijke noot , wat voor iedereen een heel bijzonder ervaring was. Deze sessie voelde echt als een afscheid van een groep mensen die je beter hebt leren kennen en die ook allemaal het gevoel hadden dat de training positief had gewerkt in het vinden van handvatten voor het kunnen omgang met stress. De kundigheid en vriendelijke benadering van Barbara heeft voor een ieder helend gewerkt. Veel dank hiervoor Barbara.
Alice (2016)


De compassietraining is voor mij een heel mooie aanvulling op de Mindfulnesstraining. De oefeningen in het accepteren van mezelf en anderen, en oog hebben voor het ontvangen van compassie gaven me helderheid. Ze lieten zien dat met mildheid en zachtheid naar mezelf kijken helpt om minder kritisch naar de ander te kijken. De woorden van de kleine prins, “goed kijken kun je alleen met je hart”, die ik al jaren met me meedraag, werden door deze training nog eens weer bevestigd. Het was prettig dat de oefeningen thuis door Barbara waren ingesproken, die dat op een rustige, kalme manier doet. Dit helpt geconcentreerd te blijven luisteren. Ook het boek” Compassie in je leven” hielp de training te verdiepen. De wekelijkse bijeenkomsten waren echter van groot belang, waarbij de warme persoonlijkheid en de uitgebreide kennis van mindfulness en compassie van Barbara een grote rol spelen.

Jenny Potkamp – Overheul, kinderarts in ruste (2017′)


Na tweemaal de mindfulnesstraining te hebben gevolgd en nu de compassietraining (Mindfulness Based Compassionate Living), hecht ik eraan mijn positieve ervaringen uit te dragen.
Terugkijkend op het geheel aan cursuservaringen kan ik zeggen dat het mij bijzonder veel heeft opgeleverd. Zo ben ik mij bewuster geworden van mijn denken en voelen, en kan ik beter onderscheid maken tussen wat belangrijk en minder belangrijk is en wat de valkuilen zijn in dit denken en voelen. Het niet oordelen over anderen heeft me veel inzicht gegeven in de valkuil van vooroordeel.
Met betrekking tot de compassietraining heb ik het volgende ervaren en geleerd.
• Naar je lichaam leren luisteren (actie vs reactie)
• Inzicht krijgen in je patroon van denken en voelen / voelen en denken
• Het je bewust zijn van automatische gewoontes
• Leren dat een vriendelijke benadering je meer leert dan een automatisch-negatieve reactie
• Het krijgen van een meeromvattende kijk op de reactie van anderen
• Leren lief en vriendelijk voor jezelf te zijn, ook als je een fout hebt gemaakt.

Voor mij was het een openbaring om te ontdekken dat vriendelijk zijn naar mijzelf – ook als ik een fout had gemaakt – ik dit mijzelf kon vergeven. Maar dat ik ook de ander kan vergeven; die maakt immers ook fouten, zoals ikzelf.
‘Wrok is als het maken van vergif voor een ander, en het dan zelf opdrinken.’ (Mandela)
Het inbrengen van vriendelijkheid in moeilijke situaties geeft innerlijke kracht en een compassievol hart.
Ik heb veel (en veel meer} geleerd in de afgelopen trainingen, maar dit is naar mijn gevoel – in ieder
geval voor mij – de essentie.

Alice Hulzebos, medewerker Hospice (2017)


Na de mindfulnesstraining 2 jaar geleden, die mij zoveel gebracht heeft, was de zelfcompassietraining een logisch vervolg en iets om naar uit te kijken.

Het was bijzonder fijn om ook deze training van Barbara te krijgen: haar betrokkenheid en inzicht brengen je werkelijk tot een ander level.

Mooi om inzicht te krijgen hoe streng we vaak voor onszelf zijn en met hoeveel schuldgevoel we leven. En daarbij vaak denken dat we de enige zijn. In de groep die al snel heel vertrouwd voelde, leerden we om deze gevoelens op te merken en ze er te laten zijn en dat het heel menselijk is dat we deze gevoelens hebben. En dat het belangrijk is om soms even heel hard om jezelf te lachen.

Mediteren vind ik soms moeilijk maar met de kortere meditaties kwam ik er meer toe, maar vooral bijzonder was om te merken hoe snel de dingen blijven hangen en dat het onderdeel van je leven wordt en je er heel vaak mee bezig bent. Gewoon op te merken wat je voelt en te onderzoeken waar het vandaan komt, en soms niet te hard iets willen, het komt toch wel.

Fijn om met het boek erbij te werken, wat je ook later weer terug kunt lezen. Alles is stevig onderbouwd

Het was een heel waardevolle training die ik meeneem in mijn leven!

Dank Barbara!!!

Yvonne thoe Schwartzenberg, medewerker Hospice (2017)


A Mind-full of mindfull alleen de interpretatie al zetten mij aan het denken. Het hoofd wat zo vol kan zitten en zo goed is denken, die dacht ook al van alles over mindfulness. Mindfulnesstraining; Wat is het nou precies? Wat houdt het in? Hoe doe je het? En wat heb je er aan?
Zo nieuwsgierig als ik was dacht ik… weetje wat ik ga het eens uitproberen.
Mindfulness blijft voor mij moeilijk te omschrijven. Natuurlijk zijn er prachtige definities, referenties en wetenschappelijke artikelen die het uitleggen.
Voor mij is het alleen een gevoel. Een gevoel wat je van binnen raakt, je een ruimte geeft en tegelijkertijd verbind met alles en jezelf. Daar wordt ik als persoon super vrolijk van!
Gaan je problemen weg? Nee. Wordt je gelijk een ander mens? Nee. Kan je nog kwaad worden? Ja.
Ga ik daar nu anders mee om? Ja uiteindelijk wel.
De essentie van a mind-full of mindfull zit hem in de ruimte en de compassie die ik mijzelf nu meer gun en meer toelaat.
Daarom Barbara bedankt voor de kennismaking met mindfulness.

Amke Koote, oefentherapeut 2017


Dat is niks voor mij, daar ben ik te nuchter voor en ik houd niet van “zweverig”. Dit was mijn eerste reactie toen ik hoorde van mindfulnesstraining. Maar op advies van een collega ben ik toch maar eens gaan informeren. Niet omdat ik op dat moment problemen of klachten had, maar juist om deze te voorkomen in een druk artsenbestaan. Ik wilde leren op stressvolle momenten niet continu met mijn hoofd bij t ziekenhuis te zitten en op te zien tegen lastige gesprekken. Ik kwam bij Barbara terecht omdat zij medici traint. Door het prettige telefoongesprek merkte ik dat het niet zweverig was. Om praktische redenen ben ik de ‘gewone’ cursus gaan volgen ipv die voor medici. Daar heb ik gemerkt dat het echt niet uit maakt wie of wat je bent, dat reactiepatronen voor veel mensen gelijk zijn. Barbara’s reactie op dingen die door cursisten ingebracht werden waren zo’n eye-opener! En ’t werkt in de praktijk! Mijn hoofd is minder vol en beschouw dingen makkelijker zoals het is. En zoals ikzelf altijd grap: al is het een placebo effect, als het maar werkt!
Vrouw, 37 jaar, kinderarts


De methode van lesgeven door Barbara heb ik als erg prettig ervaren. De rust en sereniteit die ze uitstraalde zorgde er mede voor dat je tijdens de lessen ook tot rust kon komen en de lesstof beter in je kon opnemen.Ze heeft op verschillende manieren uitgelegd hoe het geleerde kan worden toegepast en dat gaf mij uiteindelijk het beeld wat nu eigenlijk Mindfulness en meditatie inhoudt.Gerarda Koops

Het begin van de mindfulnesstraining vond ik ontzettend moeilijk. Elke keer was ik aan het zoeken naar wat het doel nu eigenlijk was. Maar geduld is een schone zaak en gedurende de cursus vielen steeds meer puzzelstukjes op zijn plaats en ben ik gaan begrijpen wat de opbouw van de cursus met mij heeft gedaan. Het mediteren geeft mij rust en houvast met name in een drukke periode. Het toepassen van het geleerde blijft lastig maar moet een onderdeel van mijn leven worden. Ik merk dat ik steeds meer stil sta bij wat ik doe.Doordat het een onderdeel is van je dagelijkse leven sta je steeds stil bij welke keuzes je maakt en wat dit met je doet.

Kortom een training en trainer die ik iedereen wil aanraden.

Gerarda Koops, ondernemer in de zorg (2016)


De MBSR training is enorm waardevol voor mij geweest. De praktische tips en tricks pas ik dagelijks toe in mijn leven. De MBSR training is bijzonder geschikt voor mensen die verdieping in hun leven willen. Via deze weg wil ik Barbara enorm bedanken voor de verkregen inzichten. Ik heb haar als een zeer warme en professionele trainer ervaren.
Vrouw, 38 jaar, coach


Een paar jaar geleden zat ik met een burnout aan de kant, maar voor mij was het duidelijk: dit wil ik niet. Dus aan de slag. Maar hoe? Mijn huisarts kwam de suggestie om een mindfulnesstraining te volgen. Geen zweverig gedoe, dus ze vond dat dit wel iets voor mij zou zijn. Ze wist ook nog wel iemand die dit goed kon, zo kwam ik in de basistraining van Barbara terecht.
Omdat ik nog vol in mijn herstel zat, vond ik de basistraining zwaar. Vooral in het ritme komen om dagelijks tijd vrij te maken om mijn oefeningen te doen. Ik vond het wel opvallend dat ik me vrij snel thuis voelde in de groep en ik het niet moeilijk vond om mijn verhaal te doen. Zelfs niet als ik me daarbij kwetsbaar opstelde. Dat is de verdienste van Barbara, ze laat je thuis voelen: wil je niets kwijt, dan hoeft dat ook niet. Voor mij was het belangrijk dat ze de tijd nam voor mijn persoonlijk verhaal.
Een mooi voorbeeld van mijn toegepaste mindfulness, is hoe ik gitaarspel benader. Ik speel flamencogitaar en dat is best pittig. Als ik weer eens aan het worstelen ben, weet ik ook dat het beter zal gaan.
En mindfulness in mijn werk? Ik ben er van overtuigd, dat mijn burnout niet door mijn werk komt, maar hoe ik hier mee om ga: niet rennen als dit niet nodig is. En vooral niet meer schrikken als het even niet goed met me gaat, want dat hoort er ook gewoon bij: zonder dalen ook geen pieken.
Man, 42 jaar, ICT Projectleider/Adviseur


De mindfulnesstrainingen bij Barbara Doeleman-van Veldhoven waren voor mij een echte eye-opener. Met haar professionele houding, haar stem en haar uitstraling bracht zij een de sfeer in de groep die mij enorm op mijn gemak stelde en waar ik nog vaak aan terug denk. Het bewust nemen van rustmomenten op een dag met de aandacht naar je ademhaling doe ik dagelijks en ik probeer sommige dingen bewust met volle aandacht te doen. Het zinnetje: “Het is nu zoals het is” laat mij ontspannen en relativeren. Ook probeer ik zonder oordeel naar mezelf en of anderen te luisteren, dat is voor mij een enorme uitdaging. Mindfulness geeft mij veel voldoening, rust in mijn hoofd en een prettiger gevoel.
Vrouw, 54 jaar, vrijwilligerswerk


De zomervakantie van 2012 was de donkerste periode in mijn leven. Dag in dag uit had ik last van zware hoofdpijn. Ik was in de ban van smart en ik wist niet hoe ik eraan moest ontsnappen.
Het klinkt op het eerste gezicht misschien raar, maar ik ben dankbaar, dat mij dit is overkomen. Als ik niet in die depressie was beland, had ik namelijk misschien wel nooit kennis gemaakt met Mindfulness. MBSR onder begeleiding van mevrouw Doeleman heeft mijn leven veranderd of nee, het heeft de manier waarop ik leef en de manier waarop ik naar het leven kijk veranderd. Ik ben er ongelooflijk gelukkig door geworden.
Man, 18 jaar, middelbaar onderwijs