06 50522671info@bfcmind.nl

Retraite van het Hart

Van woensdagochtend 20 september tot vrijdag eind van de middag 22 september 2023 ∼ inclusief 2 overnachtingen

Sinds de oudheid kennen alle wijze culturen de waarde van retraite. Een retraite biedt jou de gelegenheid je voor een periode terug te trekken uit de complexiteit van het dagelijks leven en te vertragen en te verstillen. Een retraite nodigt je uit om in contact te komen met het diepere bewustzijn, van waaruit je beter kunt luisteren naar het lichaam, de geest en het hart.

Wil jij met meer innerlijke balans leven? Vind jij het belangrijk om jouw levenskompas af te stemmen op wat er écht toe doet in het leven? Dan is het goed om af en toe stil te staan en te reflecteren. Een retraite geeft ruimte om letterlijk en figuurlijk op adem te komen.

In deze retraite zal het ontwikkelen van kwaliteiten van het hart centraal staan: vriendelijkheid, vreugde, compassie en innerlijke balans. Vanuit de boeddhistische beoefening worden deze kwaliteiten ook wel de ‘brahma vihara’s’ genoemd, wat letterlijk vertaald zoiets betekent als ‘bron van waaruit je kunt leven’ of  ‘woonplaats’.  Als we veerkrachtig en gelukkig willen leven is het zinvol deze kwaliteiten bewust te (blijven) ontwikkelen.

Met zorgvuldige en eeuwenoude meditatieve en contemplatieve instructies word je begeleid in het proces om meer inzicht te krijgen in jezelf. Milde yoga zal onderdeel zijn van de beoefening en je wordt uitgenodigd stiltewandelingen in de natuur te maken. Door de kracht van bewustzijn, helderheid van geest en vriendelijkheid te cultiveren, bewandel je het pad naar bevrijding van het hart.

Het grootste deel van de retraite wordt in stilte gehouden en wordt er niet met elkaar gesproken. De retraitebegeleiders spreken wel om jou te kunnen begeleiden en te inspireren. Schrijven en lezen worden ook ontmoedigd, zodat je dichter bij je innerlijke ervaringen kan blijven terwijl deze zich van moment tot moment ontvouwen. In deze stille en opmerkzame omgeving verscherpt het bewustzijn, komt het lichaam tot rust en ontstaat er ruimte voor wijsheid en inzichten.

De prachtige en serene omgeving alsook de intentie en sfeer in de groep zullen jouw proces om meer inzicht in jezelf te krijgen ondersteunen en verdiepen. De Hoorneboeg – een oase van rust-  is een groot landgoed en biedt alle ruimte om je even terug te kunnen trekken uit de groep. De omgeving van hei en bos nodigt uit tot meditatieve natuurwandelingen.

Deze en andere retraites organiseren wij in samenwerking met BFC Compassionate Care & Mindful Medicine. Hier vind je meer informatie en kan jij je inschrijven.