06 50522671info@bfcmind.nl

Mindful Year Masterclasses

Mindful Year: masterclasses mindfulness

Ook voor mensen die al eerder een Mindful Year hebben gevolgd

1316995_stepping_stones_1 adj

De laatste sessie van de 8-weekse mindfulnesstraining heet niet voor niets ‘dit is het begin’. Het cultiveren van vaardigheden om een aandachtig en compassievol leven te leiden is een levenslange reis. Steeds opnieuw beginnen, een pas op te plaats maken, kleine pauzes inlassen in het midden van de hectiek van alle dag, je voor een moment gewaarzijn van je adembeweging en regelmatig mediteren vormen hierin de basis. Daarnaast kan het zo voedend zijn je af en toe opnieuw te laten inspireren, weer eens samen met anderen te oefenen en te reflecteren en de ruimte te hebben om vragen te stellen over waar jij tegenaan loopt in je beoefening.

Elk jaar start een cyclus ‘Mindful Year’. Deze cyclus biedt een kans om jouw mindfulnessbeoefening te verdiepen en te verfrissen. De cyclus is meestal opgebouwd uit 6 masterclasses (waarvoor je je ook los kunt inschrijven) welke over een jaar verspreid aangeboden worden. Elke masterclass staat een thema centraal.

Tijdens de eerste sessie zullen de 4 levensvrienden centraal staan: Vriendelijkheid, dankbaarheid (medevreugde), compassie en gelijkmoedigheid. Hoe kunnen we deze ontwikkelen en toepassen in ons leven voor meer balans en meer innerlijke vrede en geluk?

Zodra ik weet wanneer ik de sessies in kan plannen, zal dat vermeld worden op deze website. Je mag me een e-mail sturen als je persoonlijk op de hoogte zou willen worden gebracht. info@bfcmind.nl.

Aangezien ik als trainer elk jaar me ook weer verder verdiep en bijschool in mindfulness-based approaches zal de invulling van de sessies elk jaar weer net iets anders zijn. Ik kijk ernaar uit je te mogen verwelkomen. Hartelijke groet, Barbara Doeleman-van Veldhoven.

Locatie: Javalaan 24 te Baarn

Kosten: €55,- per sessie.

Inschrijven

Trainer: Barbara Doeleman–van Veldhoven

In 2018 waren de thema’s van de sessies:

Masterclass 1Mindfulness van het Lichaam: dieper inzicht verwerven in de waarde van mindful gewaarzijn van het lichaam als basis van persoonlijke groei en bewustwording.

Masterclass 2Compassie als 1 van de vleugels van mindfulness – Mensen die meer compassievol zijn naar zichzelf en anderen zijn vaak minder angstig, minder gevoelig voor stress en voelen zich gelukkiger. Hoe kun jij meer (zelf)compassie cultiveren?

Masterclass 3 – Pijn – lijden – stress: Iedereen kent pijn / lijden / stress in zijn of haar leven. Daar is niets aan te veranderen. Wat we wel kunnen veranderen is hoe we daar mee omgaan. Dat kan pijn verlichten of verzachten. Dit geldt voor fysieke, emotionele en mentale pijn.

Masterclass 4 –  Aanvaarden – Accepteren: Meer inzicht krijgen in het proces van aanvaarden, de weerstand die we daarbij tegen kunnen komen en de verlichting die het op kan leveren.

Masterclass 5Mindful communiceren 1: Hoe kunnen we mindfulness integreren in het contact met anderen. Nieuwste inzichten worden hierbij ingebracht.

Masterclass 6: Mindful communiceren 2: Verder oefenen met diep luisteren en mindful communiceren.

De vervolgtraining geeft ondersteuning bij het levend houden van je mindfulnessbeoefening. De training verdiept en verfijnt de vaardigheden, zoals die  ontwikkeld zijn in de 8-weekse-mindfulnesstraining, waarbij enkele kernthema’s van mindfulness de leidraad van de verschillende sessies zullen vormen. Wanneer u op zoek bent naar een mindfulness vervolgtraining, die intensiever is en zich meer richt op het ontwikkelen van Compassie, kijk dan ook eens bij de geprotocolleerde Compassietraining (MBCL)

 Mindfulness in het dagelijks leven

Tijdens de 8-weekse-mindfulnesstraining heb je geoefend om met een niet-oordelende houding te blijven bij hoe het is; vooral in stilte en met jezelf. Waarschijnlijk heb je gemerkt dat in de hectiek van het dagelijks leven en in contact met anderen het nog wel eens lastig kan zijn om de aandacht er helemaal bij te houden. In de vervolgtraining krijg je meer inzicht in je automatische reactiepatronen en gaan we verder onderzoeken hoe je mindfulness kunt integreren in het dagelijks leven; op je werk, in je gezin en in het contact met anderen.

Programma Mindful Year

Het programma bestaat uit aandachtsoefeningen gericht op het integreren en toepassen van mindfulness in het dagelijks leven. Er zal door middel van korte voordrachten en  enquiry’s dieper worden in gegaan op thema’s van mindfulness, waarbij ervaringen uit de oefeningen en uit het dagelijks leven gedeeld kunnen worden. Meditaties zijn natuurlijk ook een vast onderdeel van het programma.

Voor wie?
Je hebt een mindfulnesstraining (MBSR, MBCT) gevolgd en je hebt interesse in verdere verkenning en oefening van de mogelijkheden die mindfulness kan bieden voor de kwaliteit van je leven.

Tijdsinvestering

Tijdens de periode van de training wordt van je verwacht dat je dagelijks 15-30 minuten meditatie beoefend. Hiervoor worden suggesties gegeven. Ook ga je de mindfulnessoefeningen toepassen in het dagelijks leven. Dit vraagt een verschuiving van aandacht en hoeft niet veel extra tijd te kosten.

Locatie: Javalaan 24 te Baarn

Kosten: €55,- per sessie.

Inschrijven

Trainer: Barbara Doeleman–van Veldhoven