06 50522671info@bfcmind.nl

Geaccrediteerde Mindfulnesstraining Huisartsen en Medisch Specialisten

Mindfulnesstraining helpt jou als zorgverlener om beter zorg te dragen voor jezelf. Goede zorg voor jezelf ligt aan de basis van goede zorg voor anderen; jij als mens maakt het verschil. Daarnaast ben jij natuurlijk veel meer dan ‘zorgprofessional’ alleen… Hoeveel energie heb jij nog over aan het eind van de dag voor de mensen die voor jou van waarde zijn? Hoeveel ruimte maak jij voor je andere interesses en hobby’s? Ook hier blijken zorgverleners vaak een offer te brengen.

Helaas is het veel zorgverleners niet van nature gegeven goed voor zichzelf te zorgen, waardoor het percentage van overbelastingsklachten, burn-out, en compassion fatigue bij deze populatie hoog is.

Waarom mindfulness trainen?

Training van mindfulness draagt bij aan balans, stressveerkracht en tevredenheid over je werk. De 8-weekse mindfulnesstraining (MBSR) is evidence based. Kwaliteit van de zorg neemt toe wanneer zorgverleners meer mindful zijn. Deze visie wordt ondersteund door wetenschappelijke inzichten.

Artsen die meer mindful zijn rapporteren:

• Minder emotionele uitputting
• Toename autonomie: meer helderheid om juiste beslissingen te nemen
• Meer bevredigend contact met patiënten (effectievere communicatie)
• Toename arbeidsplezier
• Minder stress: afname slaapproblemen, minder piekeren
• Afname conflicten thuis en op het werk

Korte inhoud van de mindfulnessbijscholing

Mindfulnessbijscholing voor medici laat jou kennismaken met de 8-weekse geprotocolleerde Mindfulness Based Stress Reduction training. Met deze training train je vaardigheden van opmerkzaamheid en ontwikkel je een adequatere respons op stress. Tevens ontwikkel je inzicht voor welke patiëntengroepen deze interventie van waarde kan zijn. Tijdens reflectiemomenten komen beroepsspecifieke situaties aan bod en kunt u ervaringen uitwisselen met beroepsgenoten. De werkvormen zijn praktisch van aard, zodat u ze vrij eenvoudig kunt integreren in uw dagelijks leven.

Mindfulnesstraining voor zorgprofessionals“Assumption is the mother of all fuck ups! Juist en vooral in de geneeskunde.
Mindfulness helpt om je te concentreren, beter waar te nemen, ook van wat er gebeurt in ons brein, die eindeloze gedachtenfabriek die niet uit kan. Opmerkzaamheid, een gezonde nieuwsgierigheid, interne rust; het zijn allemaal kwaliteiten die in deze cursus geoefend worden en die maken dat je een betere dokter wordt… Alle Canmeds competenties hebben hier baat bij.”
Dr. Jules Schagen van Leeuwen, Gynaecoloog st. Antonius Ziekenhuis, 2014

Wat wordt van u verwacht tijdens de Mindfulness bijscholing?

De training bestrijkt 8 dagdelen. Daarnaast vormt de thuisbeoefening een wezenlijk onderdeel van deze training. Het gaat immers om het ontwikkelen van vaardigheden. Bewust en met aandacht leven vraagt simpelweg om dagelijkse oefening. Je kunt het vergelijken met piano spelen: dat leert je ook niet alleen tijdens de lessen. Juist door dagelijks te oefenen ontwikkelt en verfijn je vaardigheden van mindfulness, waardoor je er de vruchten van plukt. Tijdens de cursusdagen maak je kennis met o.a. geleide aandachtsoefeningen, bewegingsoefeningen en cognitieve technieken. Je krijgt toegang tot audiobestanden en een werkboek met instructies mee naar huis. Tevens worden oefeningen aangereikt, die je kunt toepassen in uw dagelijks leven: thuis en op het werk. Zo kun je Mindfulness meteen integreren in je dagelijks leven.

Accreditatie mindfulnessbijscholing

Accreditatie via cluster ABC1: 8 punten*

*Nascholingen buiten eigen vakgebied (25% regeling) Sinds 1 mei 2016 is de pilot ‘nascholing buiten het eigen vakgebied’ wegens succes voor alle deelnemende verenigingen omgezet in regulier accreditatiebeleid. Volgens de nieuwe accreditatieregeling mogen artsen per herregistratieperiode maximaal 25% geaccrediteerde nascholingsuren buiten het eigen vakgebied (= 50 uur in 5 jaar) volgen.

Ervaringen van collega’s met deze training

Lees hier.

Mindfulnesstrainer: Barbara Doeleman – van Veldhoven

Ruim 25 jaar ben ik zelf werkzaam in de zorg; als zorgverlener, maar ook in leidinggevende functies. Daarnaast vormen bewustzijnsontwikkeling, meditatie en mindfulness al zo’n 25 jaar de basis van waaruit ik werk. De studie tot mindfulnesstrainer heb ik gevolgd aan de postdoctoraal mindfulness van het UMC st. Radboud. Dit maakt dat ik geregistreerd ben als categorie 1 trainer van de VMBN (hoogste graad). Het mogen trainen van zorgprofessionals in mindfulness en compassie is voor mij een grote eer en een nog groter plezier. Ik doe dit vanuit mijn hart. Wil je meer over mij weten?

Training begin 2018: vrijdagmiddag 15.30 – 18.00 te Baarn | reeds gestart

19, 26 januari

2, 9, 16 februari

9, 23 maart

13 april

De volgende geaccrediteerde mindfulnesstraining start dinsdagavond 2 oktober 2018 in Baarn

INSCHRIJVEN MINDFULNESS BIJSCHOLING VIA AVMS (klik hier)

Mindfulness incompany

Wij kunnen deze opleiding voor uw organisatie en/of samenwerkingsverband ook op maat aanbieden, zodat de integratie van aandacht, compassie, opmerkzaamheid en stresshantering een breder draagvlak krijgt binnen uw organisatie. Mindfulness draagt bij aan kwaliteit van werk & leven en aan arbeidsverzuimpreventie.

Kosten: Leden AMS èn VvAA: € 925,- (zie Academie voor Medisch Specialisten)
Niet-leden: € 1.025,-