06 50522671info@bfcmind.nl

Mindfulness voor Huisartsen & Medisch Specialisten

Wereldwijd wordt mindfulness ingezet om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Trainen van mindfulness heeft positief effect op:

  • de veerkracht van de zorgprofessional
  • de kwaliteit van de geleverde zorg
  • de kwaliteit van communicatie en relatie met patiënten en collega’s.

In een tijd, waarin de gezondheidszorg onder grote druk staat en de overbelasting van de professionals die de zorg moeten leveren ongekende vormen aanneemt, blijkt mindfulness heel waardevol te zijn. Training van mindfulness draagt bij aan balans, stressveerkracht en tevredenheid over je werk. De 8-weekse mindfulnesstraining (MBSR) die ten grondslag ligt aan deze bijscholing is evidence based.

Artsen die meer mindful zijn rapporteren*

mindfulnessbijscholing voor medisch specialisten• Minder emotionele uitputting
• Toename autonomie: meer helderheid om juiste beslissingen te nemen
• Meer bevredigend contact met patiënten (effectievere communicatie)
• Toename arbeidsplezier
• Minder stress: afname slaapproblemen, minder piekeren
• Afname conflicten thuis en op het werk

*) o.a. Krasner et al. 

Korte inhoud van de mindfulnessbijscholing

Deze bijscholing voor medici laat jou kennismaken met de 8-weekse geprotocolleerde Mindfulness Based Stress Reduction training. Met deze training train je vaardigheden van opmerkzaamheid en ontwikkel je een adequatere respons op stress. De werkvormen zijn praktisch van aard, zodat je ze vrij eenvoudig kunt integreren in je dagelijks leven. Maar deze training biedt meer….

Wat maakt deze bijscholing anders dan een ‘gewone’ mindfulnesstraining?

  • Je traint met mensen die voor dezelfde uitdagingen staan als jij
  • Tijdens reflectiemomenten komen beroepsspecifieke situaties aan bod en wissel je ervaringen uit met beroepsgenoten
  • Je krijgt inzicht in neurowetenschappelijke werkingsmechanismen achter mindfulness
  • Je leert voor welke patiëntenpopulaties deze interventie van waarde kan zijn
  • De training wordt gegeven door een expert en pionier op het gebied van mindfulness voor zorgprofessionals. Barbara Doeleman-van Veldhoven heeft al honderden medisch specialisten, huisartsen, AIOS en andere zorgprofessionals mogen trainen.

Ervaringen van collega’s met deze training

Lees hier.

“Assumption is the mother of all fuck ups! Juist en vooral in de geneeskunde.
Mindfulness helpt om je te concentreren, beter waar te nemen, ook van wat er gebeurt in ons brein, die eindeloze gedachtenfabriek die niet uit kan. Opmerkzaamheid, een gezonde nieuwsgierigheid, interne rust; het zijn allemaal kwaliteiten die in deze cursus geoefend worden en die maken dat je een betere dokter wordt… Alle Canmeds competenties hebben hier baat bij.”
Dr. Jules Schagen van Leeuwen, Gynaecoloog st. Antonius Ziekenhuis, 2014

Wat wordt van jou verwacht tijdens de Mindfulness bijscholing?

De training bestrijkt 8 dagdelen. Daarnaast vormt de thuisbeoefening een wezenlijk onderdeel van deze training. Het gaat immers om het ontwikkelen van vaardigheden. Bewust en met aandacht leven vraagt simpelweg om dagelijkse oefening. Je kunt het vergelijken met piano spelen: dat leert je ook niet alleen tijdens de lessen. Juist door dagelijks te oefenen ontwikkelt en verfijn je vaardigheden van mindfulness, waardoor je er de vruchten van plukt. Tijdens de cursusdagen maak je kennis met o.a. geleide aandachtsoefeningen, bewegingsoefeningen en cognitieve technieken. Je krijgt toegang tot audiobestanden en een werkboek met instructies mee naar huis. Tevens worden oefeningen aangereikt, die je kunt toepassen in uw dagelijks leven: thuis en op het werk. Zo kun je Mindfulness meteen integreren in je dagelijks leven.

Accreditatie mindfulnessbijscholing

Accreditatie via cluster ABC1: 8 punten*

*Nascholingen buiten eigen vakgebied (25% regeling) Sinds 1 mei 2016 is de pilot ‘nascholing buiten het eigen vakgebied’ wegens succes voor alle deelnemende verenigingen omgezet in regulier accreditatiebeleid. Volgens de nieuwe accreditatieregeling mogen artsen per herregistratieperiode maximaal 25% geaccrediteerde nascholingsuren buiten het eigen vakgebied (= 50 uur in 5 jaar) volgen.

Mindfulnesstrainer: Barbara Doeleman – van Veldhoven

BFC Mindfulness & Compassie

Ruim 25 jaar ben ik werkzaam in de zorg; als zorgverlener, maar ook in leidinggevende functies. Daarnaast vormen bewustzijnsontwikkeling, meditatie en mindfulness al zo’n 25 jaar de basis van waaruit ik werk. De studie tot mindfulnesstrainer heb ik gevolgd aan de postdoctoraal mindfulness van het UMC st. Radboud (hoogste graad trainer van de VMBN). Samen met andere nationale en internationale experts zet ik mij in voor de integratie van mindfulness en compassie in zorg en organisatie, omdat ik geloof dat daar de zorg mee naar een hoger plan getild kan worden. Het mogen trainen van zorgprofessionals in mindfulness en compassie is voor mij een grote eer en een nog groter plezier. Ik doe dit vanuit mijn hart. Wil je meer over mij weten?

Deze bijscholing wordt ook in 2020 weer geagendeerd. Mail naar info@bfcmind.nl als op de hoogte wilt worden gebracht van de volgende training. 

Mindfulness incompany

Wij kunnen deze opleiding voor uw organisatie en/of samenwerkingsverband ook op maat aanbieden, zodat de integratie van aandacht, compassie, opmerkzaamheid en stresshantering een breder draagvlak krijgt binnen uw organisatie. Mindfulness draagt bij aan kwaliteit van werk & leven en aan arbeidsverzuimpreventie.

Kosten:  €775,- vrijgesteld van Btw Plicht